Uudised

Kuidas valida autole sobivad rehvid?

Suve- ja talverehvide valik on lai. Kuidas leida see kõige sobivam ja millele pöörata tähelepanu?

Suverehvid 

Suverehvide eesmärk on tagada hea juhitavus ning suurepärane pidamine nii märgadel kui ka kuivadel teedel, samas pakkudes sõidumugavust müra osas ning säästu kütuselt. 

Parim viis õigete rehvide leidmiseks on konsuldeerida rehvimüüjaga. Teine kuid pisut eksitav võimalus on lugeda rehvietiketilt EU märgistusi. Märgistuste puhul peab meeles pidama, et rehvidel on palju omadusi millest välja on toodud vaid vähesed. Näiteks madal kütusekulu ehk väike veeretakistus viitab ühtlasi ka kehvale pidamisele kuna veeretakistus on viidud väga madalaks. Seega oleks mõistlik valida rehv mille kütusekulu näitaja on kuskil keskel, tagades mõistliku kütusesäästu ja turvalise pidamise kuival teepinnal. Kui sul tekib kahtlus kas välja valitud rehv on piisavalt hea, siis võta ühendust Tirespot meeskonnaga ja anname sulle head nõu.

 

Talverehvid 

Talverehvide kasutamine on kohustuslik 1. detsembrist kuni 1. märtsini. Naastrehve võib kasutada kuni 31. märtsini. Talviste tee- ja ilmastikuolude korral võib naastrehve kasutada kuni 30. aprillini. Talverehvid on Eesti mõistes naastrehvid või lamellrehvid. All-season ehk niinimetatud aastaringseid M+S tähisega rehve Eestis talvel kasutada ei tohi kui neil puudub 3PMSF märgistus, mis tähendab, et rehvid on testitud karmides talveoludes ja need vastavad nõuetele. Talverehvid on varustus, millel võib olla elupäästev funktsioon. Kahjuks ei saa rehvide puhul öelda, et nende läbisõit on teatud kilomeetrid või vanus teatud aastad. Rehvi eluiga sõltub nii rehvi kvaliteedist, olemusest, sõidustiilist kui ka läbisõidust. Veendumaks, kas vanad rehvid veel sobivad, tuleb kontrollida rehvimustri sügavust, mehaaniliste vigastuste puudumist, rehvi vanust ja naastrehvide puhul ka naelte hulka ja seisukorda.

Seadus lubab küll talverehvi mustri sügavuseks minimaalselt 3 millimeetrit, aga on selge, et kui sügisel panna autole alla täpselt 3-millimeetrise mustriga rehvid, siis kevadeks ei pruugi neil rehvidel enam üldse mustrit olla. Rehvi mustri sügavus mõjutab pidurdusteekonna pikkust ehk otseselt turvalisust. Seega soovitame osta uued rehvid, kui mustri sügavus jääb alla 5 millimeetri.

Naastrehvi puhul tuleb vaadata naastude arvu ja seisukorda. Kui mustri sügavus on piisav, aga kaks kolmandikku naastudest on läinud, siis on aeg soetada uued rehvid. Arvestada tuleb ka sellega, et rehvid vananevad ajaga. Isegi kui läbisõit on väike, on soovituslik välja vahetada rehvid, mis on kasutuses olnud rohkem kui 6 aastat.